Väldigt bra text måste jag ändå säga! ;)

axelinaackie.blogg.se / 11 Januari, 2012 - 21:49 / Allmänt

Håll-igång-tips

Det är inte alltid lätt att hålla igång hästarna mitt i vintern. Oftast är det hårt i marken och kallt fast denna vinter bjuder istället på blöta och stormbyar. Semifinalen i GP-ponnyn är inte ens tio veckor bort. Då vill alla 30 semifinalister att deras c-ponnyer ska vara i sitt livs form för att tillsammans lyckas bli ett av de tio ekipage som får rida i Scandinavium en vecka senare.
Men hur gör man då för att hålla igång mitt i vintern. Dels är det mörkt och många av oss är lite trötta, lite hängiga och det kan vara svårt att motivera sig att gå ut och rida när det regnar på tvären och är kallt.
Andra har inget ridhus eller ridbana och markerna lämpar sig inte för ridning i någon annan gångart än försiktig skritt för det är hårt eller halt.
Även om man har tillgång till ridbana och ridhus kanske det ligger en skrittur bort och innan man är där är man blöt och grinig.
Vi tog hjälp av Lotta Wahlborg, hopptränare från Stenungsund, för att få tips på hur man håller igång under årets mörkaste och kalla månader.
Lottas motivationstips:
"Låt inte latmasken vinna:)"
För att klara den värsta perioden måste man försöka motivera sig och sin fyrfota vän! Vi som inte har ridhus runt hörnet är ju piskade att klara detta med "rätt kläder" först.... Bara det är ju en stor kunskapskälla att forska i. Jag säger bara - träningsunderställ!!! Med kläder som andas och inte suger åt sig svetten blir ridpasset bättre och framför allt tiden i stallet efter ridpasset behagligare.
Utan ridhus MÅSTE man passa på när underlag med mera är bra/ok. Då får ryttaren inte känna efter om man är på ridhumör eller inte. Ge dig ut den stund som finns. Tio minuters trav i 200 meters tempo ger ändå två kilometer. Tänk på det! En liten stund betyder alltså något....
Många små stunder gör att du kan rida på den längre rundan när helgen kommer utan att överanstränga din häst .
Blir det en snörik vinter som förra året så rid med förstånd. Smart är att be traktorägaren att skotta ett spår på ängen så hästarna inte behöver gå i för djup snö. Det är styrketräning att rida i djup snö, men också en snabb inkörsport till skador.
Ni ridhusryttare - tänk på att ombyte förnöjer. Flera månader i ridhuset är inget hästen ser fram emot. Ha variation i dina ridpass. Låt kompisen eller din medhjälpare lägga ut banor av bommar i manegen. Galoppträna med höga stigläder och träna kondition (ha koll på vilka som rider samtidigt, så du slipper se i ögonvrån hur polaren flyger av sin häst för att du har "fräst" förbi.). Skriv "veckans träningstips" på stallets anslagstavla ("denna veckan tränar vi på framdelsvändningar"). 
Åk till träningen även om du inte kunnat rida ordentligt. Rid en del av övningarna. Informera din tränare om läget på din hästs kondition. Var ärlig mot din tränare och var ärlig mot dig själv. Det mår både du och din häst bäst av!
Till föräldrarna kommer vinterns tips: Lär dig longera eller ta en "power walk" för att hjälpa till att motionera er ponny. Låt ryttaren läsa läxor hemma, gå till fritidsgården eller bara hänga framför facebook ett par kvällar i veckan. Tro inte att ert barn har tappat intresset bara för att de inte jublar över att åka till stallet en torsdagkväll när det är blåser och regnar. Hästar är kul men inte nödvändigtvis jämt.

Hoppas att ni orkar läsa! :)




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: